Hírek

Dida Boža olívabogyó tapenade

 

Athéné fájának kincse, mint egészségtámogató táplálék!


Dalmát tökleves recept zöld olívabogyókrémmel.

A görög mitológia szerint az igazság és bölcsesség istennőjétől kapta bogyótermő képességét Athéné fája. Sok helyen találkozhatunk a "gyógyszer" hasonlattal is. Az olívabogyó zöld vagy fekete/lila színbéli különbéségét az érettség foka határozza meg. Az érés folyamán a bogyó színe a zöldről egyre sötétebbé válik.  


Az érett olajbogyó egyesek szerint ehetetlen, mivel igen kesernyés. Azonban a kesernyés íz nem mindenki számára egyenlő az ehetetlen táplálékkal! A bogyó egyedi és különleges ízét áztatás, ízesítés után nyeri el. 

 

Az olajbogyó és a belőle készült tapenade rendkívül egészséges a benne gazdagon található telítetlen zsírsavaktól. Egészségvédő hatásukat több kutatás is kimutatta. Statisztikák szerint az európai mediterrán vidékeken élő emberek az átlagnál egészségesebbek.

 

A Dida Boža konyhakész olívabogyókréme széleskörűen beépíthető az étkezéseinkbe akár hideg, akár meleg ételekhez vagy alapja lehet különböző zöldségkrémeknek (pl. pesztókrémnek) vagy salátáknak.

- pirítósra kenve
- hideg/meleg szendvicsre helyezve 
- bruschetta feltétnek

 

- tojásos ételekkel kombinálva (pl. omlettbe töltve, főtt tojásra téve, vagy töltve)
- tésztával, pizzával
- húsféleségekkel (pl.: szárnyas, sertés, nyúl)

- halakhoz

 

Tökleves recept Dida Boža zöld olívabogyókrémmel


Az őszi gyümölcsök egyik sztárja a sütőtök. Tökéletes kiegészítője lehet egy melengető estnek a különleges ízesítésű Dida Boža zöld olívabogyókrémmel elkészített krémleves.

Ez a finom recept @dalmatianthingswithnina-val együttműködve készült.




Hozzávalók (4 fő részére):

- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db burgonya sűrítéshez
- 1 db sütőtök
- Dida Boža zöld olajbogyókrém
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- ízlés szerint só és bort
- 1 teáskanál chili por
- olívaolaj
- tökmag

 

Elkészítése:

 

Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon.

Adjunk hozzá az apróra vágott fokhagymát és az apró kockákra vágott sárgarépát.

Érleljük össze őket a tűzön, majd adjunk hozzá az apróra vágott burgonyát és a tököt is (felhasználás előtt a tököt tisztítsuk meg, távolítsuk el annak alját és felső részét, majd hámozzuk le a héjját, tisztítsuk meg a magjától és vágjuk kockákra). 

Keverjük össze az egészet alaposan, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a összetevőket.

Ha intenzívebb ízű krémlevest szeretnénk, akkor ne vízzel, hanem zöldséglével (erőlével) öntsük fel.

Most hagyjuk, hogy minden összetevő együtt főjjön és alkalmanként keverjük meg.

Adjuk hozzá a fent felsorolt ​​fűszereket: szerecsendió, só, bors, chili por.

Amikor a sütőtök és a burgonya már teljesen megpuhult és a víz (vagy a zöldséglé/erőlé) már forr, itt az ideje, hogy levegyük a tűzről.

Botmixerrel dolgozzuk össze, hogy csodálatos krémes textúrát érjünk el.

Tálaljuk felmelegített tálkában és adjuk hozzá a Dida Boža zöld olajbogyó tapenádot, majd díszítsük főzőkrémmel.

A még különlegesebb ízhatás és vizuális élmény érdekében hintsük meg néhány tökmaggal (vagy tökmag darával).
Jó étvágyat!

 



Vissza